zaterdag 27 april 2013

het "geheim" in de behandeling van OCD: the Uncertainty Paradox

In een artikel op Psychology Today gaat Jeffrey Bell in op een in zijn ogen belangrijke factor in de behandeling van OCD. Hij noemt deze factor de Uncertainty Paradox, de schijnbare tegenstrijdigheid in het verdragen van onzekerheid.

Deze paradox bestaat uit het volgende:

als we onszelf toestaan om de onzekerheid te verdragen die het niet uitvoeren van je dwanghandelingen geeft, zal de angst die dit oproept vanzelf verdwijnen. Dit is de kern van een succesvolle ERP-behandeling van OCD. 

In het kort kun je ERP (Exposure Response-Preventie) als volgt beschrijven: een OCD patient moet hierbij opzettelijk zichzelf blootstellen aan een situatie of object (de exposure) die angst oproept. De "response preventie" bestaat uit het zich onthouden van de compulsieve handeling die de OCD-patient normaal gezien tijdelijk verlichting gaf. In de therapie zal dit stapsgewijs gaan waarbij de situaties worden aangegaan in een hierarchie van weinig naar veel angst opwekkend. Hierdoor kan de patient systematisch zijn angsten confronteren en de spanning die dit oproept leren verdragen.

Er wordt een vergelijking gemaakt tussen deze gewenning aan de spanning die angstige situaties oproepen, met het springen in een ijskoud zwembad. De eerste minuten zijn extreem oncomfortabel en zal alles in je lichaam en geest je proberen uit deze situatie te krijgen. Maar als je even doorzet en in het water blijft, lijkt het op een gegeven moment vanzelf warmer te worden, leer je aan de situatie wennen en ga je het misschien op een gegeven moment zelfs waarderen.

Lees hier het artikel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.