maandag 19 maart 2012

OCD en global warming


Uit recent Australisch onderzoek is gebleken dat meer dan een kwart van alle OCD-patiënten zich druk maakt over de opwarming van de aarde, met daaraan gerelateerde obsessies en compulsies. Zo waren er patiënten die het licht, water en gas compulsief controleerden, niet vanwege angst voor brand of overstroming, maar om te voorkomen dat ze bijdroegen aan de klimaatverandering met al zijn negatieve effecten.

Voor mij is dit een voorbeeld van de diversiteit van de thema's van patienten met OCD en het feit dat deze zich ook aanpassen aan nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen en taboes. Kijk hier voor het volledige artikel over dit onderzoek.

vrijdag 2 maart 2012

Even controleren...



Er zijn heel veel boeken over OCD geschreven vanuit medische oogpunt. Daarom is het af en toe ook erg verfrissend én herkenbaar om een boek te lezen geschreven door een ervaringsdeskundige. Ik kan je daarom absoluut het boek Even Controleren van de Amerikaanse schrijfster Emily Colas aanraden (in het Engels just checking). Dit was één van de eerste boeken die ik las over OCD en het heeft toen heel veel indruk op mij gemaakt. Toen ik het las had ik nog maar net last van mijn OCD en vond ik sommige verhalen die ze vertelde over haar dwang schokkend en bizar. Een paar jaar later, volledig in de greep van mijn eigen dwang, werd haar gedachtengang steeds herkenbaarder en normaler voor mij.

Emily Colas is een dwanger met wijde range aan dwangthematiek: van smetvrees tot de angst dat haar tong te groot is voor haar mond (bizar maar echt waar!). Het enige nadeel van het boek is dat zij haar dwanggedachten zo goed weet te omschrijven dat de kans bestaat dat je er als dwanger weer een paar thema's bij hebt.